15 Temmuz 2012 Pazar

Annie Hall

"A relationship, I think, is like a shark. you know? It has to constantly move forward or it dies. and I think what we got on our hands is a dead shark."

Çeşitli izleyici kitleleri tarafından bir başyapıt sayılan film 1935 doğumlu yönetmen, yazar ve senarist Woody Allen tarafından yönetilmiş, senaryosu da yine Allen ve Marshall Brickman tarafından kaleme alınmıştır.  Yönetmenin en iyi işi olarak nitelendirilen film, gösterime girdiği 1977 yılında Star Wars'unda aday olduğu, en iyi film, en iyi yönetmen ve en iyi özgün senaryo dallarında oskar almıştır. Filmde ustalıkla canladırdığı Annie Hall rolü ise aynı zamanda Allen'ın o dönem sevgilisi olan Diane Keaton'a en iyi kadın oyuncu dalında oskar kazandırmıştır. Woody Allen ise başrol oynamasına karşın adaylık dahi elde edememiştir, biz de keşke kamera önüne hiç geçmeseymiş diye düşündük.


Woody Allen'ı "entellektüel komedi" ile eşleştirenlere hak veriyor ve henüz bu türe hazır olduğumu düşünmediğimi de ekliyorum, zira çoğu kişinin defalarca izlediği-misyonerliğini yaptığı filmi iyi bulduğum söylenemez. Allen'ın nevrotik bir Newyork'lu diye nitelediği Alvy Singer ve Annie Hall'un arasındaki sorunlu ilişkiyi anlatan film Allen'ın modern zamanın bol açmazlı kadın-erkek ilişkileri hakkındaki fikirlerini seyirciyi karşısına alarak anlattığı sahnelerle dolu. Evet, bazı yerlerde döneme yenilik getiren kimi teknikler denenmiş ve filmin normal gidişatı yine karakterler tarafından bölünmüş ve hikayeye dışarıdan bakılarak ilişkideki eksikler aranmış, iç konuşmalara yer verilmiş, ekran bölünerek ilişkiye iki taraflı bakmamız sağlanmış hatta filmin bir yerinde animasyon bile kullanılmış; bunlar filmi yenilikçi yapan ve biraz olsun olumlu bakmamızı sağlayan detaylar. (Allen'ın sinemada izlediği ilk film 3 yaşındayken gittiği Snow White'mış).


Alvy: "I wonder what she looks like naked," 
Annie: "He's too smart for me; hang in there."

Filmin başlarında özgüveni olmayan, deli dolu gördüğümüz Annie Hall Alvy Singer'la olan ilişkisinin de etkisiyle olgunlaşıyor, tavırları daha durağan oluyor ve özgüveni yerine geliyor. Alvy'nin daha da çekici bulduğu bir kadın haline gelen Annie Alvy'den ayrılıyor ve bu hikayeyi biz Allen'ın bakış açısından izliyor ve dinliyoruz. Halihazırda filmin otobiyografik olduğu da söylenir, Newyork aşığı yönetmen tıpkı meslektaşı Alvy gibi kadınlarla ilişkilerini kolay kolay yoluna koyamamıştır ve şimdiki evliliğinden önce 2 evlilik ve 2 uzun beraberlik yaşamıştır.


Alvy'nin terapisti : "How often do you sleep together?"
Annie'nin terapisti : "Do you have sex often?"
Alvy: "Hardly ever! Maybe three times a week."
Annie: "Constantly! I'd say three times a week."


Kadın ve erkeğin ilişkiye bakış açıları hakkında yapılmış tespitler ve cesaret gerektiren sinematografik teknikleri denemiş olması takdirimizi kazansa da Allen'ın başyapıtı bizi pek etkilemedi; belki de Annie gibi uzun bir yoldan geçmek ve biraz daha olgunlaşmak gerekiyordur bu filmi anlamak ve sevmek için. 
Woody Allen seviyorsanız ve mizahını gülmeye değer buluyorsanız izleyin, yoksa 93 dakika kolay geçmeyecektir.

3 yorum:

  1. aslında benim şahsi kanaatim bir woody allen filmi için: woody allen ın film boyunca aşk, evlilik, cinsellik,politika,din,açlık,insanlık gibi söylemlerine zihnen hazır olunması gerektiği yönünde. Çünkü usta -özellikle son dönem filmlerini çıkarırsanız( midnight in paris, barcelona barcelona ve hatta match point)- seyirciden emek, zeka ve katılım isteyerek film çekmektedir. Ne yazık ki ya da şükürler olsun ki mi demeliyim şöyle ki woddy allen fimlerini patlamış mısır yiyerek izleyemezsiniz.. ya mısır ı tercih edip filmi değiştirsiniz ya da mısır ı bırakmak zorunda kalırsınız..annie hall da bu açıdan zorlu bir film olmasının yanında özellikle aşk ve cinsellikle ilgili oldukça zengin bir alt metin barındırmakta.Ve tabii ki bir woody allen klasiği olan new york arka planıyla..İşte tam da bu yüzden çok tipik bir woody allen filmi.76 yaşında ve hala söyleyecek sözü olan ustayı ya seversiniz ya da nefret edip filmlerini sonuna kadar izlemeye dayanamazsınız, ne yazık ki arası yoktur..Herkese iyi seyirler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Emek, zeka ve katılım isteyen filmleri ayrı bir severiz fakat yazıda da belirttiğim gibi, Woody Allen'ın dilinden anlamak ve filmlerini seyretmekten zevk alabilmek için biraz daha olgun düşünmek gerekiyor sanırım; demek istediğim filmdeki alt metin biraz da algıda seçicilik gerektiriyor. Nefret de etmediğimize göre ileride bir vakit Woody Allen sevebileceğimizi düşünüyoruz. Ekledikleriniz için teşekkür ederiz.

      Sil
    2. o zaman temennimiz ilerde woody allen seveceğiniz o vaktin tez elden gelmesi yönündedir :)) yorumuma görüş bildirdiğiniz için teşekkür ederim, nice filmlere diyelim :)

      Sil