27 Aralık 2011 Salı

Efsane Replikler–3 "My Preciouss!"

Baştacı ettiğimiz üçleme Yüzüklerin Efendisi'nin ana karakterlerinden Gollum'u Gollum yapan repliktir. Türkçe'ye her çeviride olduğu gibi çok düşünülüp "Kıymetlimiss" diye çevrilmiştir. Aynı repliği Bilbo da yüzüğü Gandalf'a vermeyi reddederken kullanmış, yüzüğün gücünün etkisi altına girmiştir.
Gollum, kimilerine göre, seride materyalizme köle olmuş insanı temsil etmektedir; maddeye olan bağımlılık, insanı benliğinden uzaklaştırır ve adeta bir yaratığa dönüştürür. Aynı şekilde, Gollum da yüzüğe sahip oluş şekli dahil, yaptıklarıyla yüzüğe hizmet etmiş, adeta tapmış, iradesini kaybetmiş ve bedensel olarak da bu değişime paralel bir evrim geçirmiştir (bkz: Kralın Dönüşü: başlangıç sahnesi). Eskiden bir hobbit (Smeagol) olan Gollum , yüzüğe sahip olduğu sürede (yüzüğün ona sahip olduğu süre (Buradan efsane bir Dövüş Kulübü aforizması akıllara gelebilir: Sahip oldukların zamanla sana sahip olur.)) sefil bir yaratığa dönüşür. İşin felsefi yönünden bakınca, kırsal kesimde yaşayan bir vatandaşın sanayinin gelişmesiyle birlikte tüketim kültürüne hapsoluşu gibi görülebilir. Velhasıl, Gollum'un yaşamı aldanış içerisinde sona ermiş ve kendisi pür neşe Hüküm Dağı'nın lavları içine dalmıştır:

Efsane Hobbit fragmanıyla geri döndü: Gollum son sahnede(mağarada Bilbo ile karşılaştıkları sahne) gözüküyor ve üzerine düşen repliği söyleyip kendisini ne kadar özlediğimizi farketmemizi sağlıyor:




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder