14 Aralık 2011 Çarşamba

Şeytan'ın Fısıldadıkları

"Aforizma edebiyatın salçasıdır, sadece aforizma yersen kusarsın. Al bunları çal dünyanın üzerine-işte şimdi afiyetler yiyebilirim."


Montaigne, Denemeler'inde her şey üzerine birkaç söz söylemiştir ama erdemden, dürüstlükten, onurdan yola çıkmıştır. Emre Yılmaz ise Şeytan ile konuşmalarında aylaklıktan, yalandan, şehvetten, amaçsızlıktan yola çıkmış, okuyanı da her seferinde "Adam haklı" dedirterek zaman zaman yoldan çıkartmıştır.

Aforizmalarını Şeytan'la diyaloglar halinde bize sunan Emre Yılmaz, 1960 doğumlu, Robert Lisesi mezunu, İtalya ve Amerika'da okuduktan sonra 1996 yılında ilk kitabı "Genç Bir İşadamına"yı yayımlamıştır.

Yazarın düşünce tarzı kaotik bir dünya halini destekliyor, dolayısıyla bana Chuck Palahniuk romanlarındaki hafif dozlarla verilen aforizmaları anımsattı kimi sözler; en azından Dövüş Kulübü okuyanlar bilir, antimateryalist bir tavırla karakterin son derece düzenli yaşamından tamamen kopup düzensizliğe, karmaşaya, anı yaşamaya adım attığı bir zaman dilimini bize anlatan Chuck, neyin ne kadar önemli olduğunu ve bizim bunu unutup yığınla birlikte nasıl sürüklendiğimizi hatırlatır romanında, hatta romanlarında. Emre Yılmaz da son derece yerinde tespitlerini, etkileyici bir üslupla Şeytan'ın ağzından kulaklarımıza fısıldamış, kitap hakkında fikir vermek amacıyla birkaç aforizmasını buraya yazıyor ve yeraltı edebiyatı takipçisiyseniz, anarşizme sıcak bakıyorsanız ya da...yorulduysanız; kitabı okuyun diyorum:

"Rezil olmak ve bunun tadını çıkarmak, doyasıya özgürlüklerin Nirvanasıdır."

""Bugün herkes tüketmeye çalıştığı nesnelerin üretiminde çalıştırılarak tüketilen birer nesnedir. Biri iki milyon dolarlık bir villa için çalıştırılmaktadır, diğeri iki bin dolarlık kullanılmış bir araba için."

"Sığ bir entellektüelliğin telafisi her zaman eski kitap koleksiyonculuğudur, kof bir ruhun şifası ise antika eser."

"Mülkün temeli adalet değildir. Kudrettir, zordur. Adaletin temeli mülkiyettir."

"Çalışkanlar mı? Olağanüstü güzel bir tabloyu yakarak ısınmaya çalışan aptallardır."

""Başarı", çağımızın en büyük dayatması."

""Din kitlelerin uyuşturucusudur," derdi geçen yüzyılın bir büyük bilgesi. Bu geçti. Gelen yüzyılda uyuşturucular kitlelerin dini olacak."

"Kimse eşit doğmaz.
Ama herkes eşit ölür.
İşte onun için
ölüm acı bir son değildir.
Hayatımızın yegane adil başlangıcı
ve biricik fırsat eşitliğidir."

"Sadece ölüm, uyku ve afyon gerçek demokrattırlar."

"Yaşamanın karşıtı ölüm değildir, can sıkıntısıdır."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder