5 Şubat 2012 Pazar

Efsane Replikler – 10 “With great power, comes great responsibility…”

Sam Raimi’nin 2002 yılında gösterime giren filmi “Spider-Man”, hem iyi eleştiriler alarak hem de ciddi derecede iyi hasılat yaparak (Yaklaşık 140 milyon dolara mal olan film, tüm dünyada 820 milyon doları aşan hasılatıyla rekor kırdı) hem devam filmlerinin, hem de diğer çizgi roman uyarlamalarının önünü açmıştı. Marvel Comics’in 90’lı yılların sonunda “Blade” ve “X-Men” ile ivme kazanan film uyarlamalarının arasında o zamana dek en çok dikkat çekeni zaten birçok hayranı bulunan “Spider-Man” idi. Kendisi de sıkı bir Örümcek-Adam hayranı olduğu için stüdyo tarafından seçilmesinde beis olmayan Sam Raimi, gerçekten de -birkaç ufak tefek değişiklik ve hayranlarının rahatsız olduğu ayrıntılar dışında- son derece başarılı bir aksiyon filmi ortaya çıkarmış ve özellikle 90’lı yıllarda yönettiği filmlerle hayranlarını hayal kırıklığına uğrattıktan sonra “Spider-Man” ile ne denli yetenekli olduğunu bir kez daha kanıtlamıştı.



Efsane saydığımız replik ise “Spider-Man” denince akla gelen ilk cümlelerden biri kuşkusuz. Radyoaktif bir örümcek tarafından ısırılan liseli genç Peter Parker (Tobey Maguire), birtakım güçler kazanır. Komşu kızı ve okuldan arkadaşı Mary Jane Watson’ı (Kirsten Dunst) etkilemek için araba almak isteyen Peter, para kazanmak için bir dövüş turnuvasına katılmaya karar verir. Turnuvaya gitmek için evden çıkarken, birlikte yaşadığı amcası Ben Parker (Cliff Robertson) ve yengesi May’e (Rosemary Harris) kütüphaneye gittiğini söyler. Şehre gidip işlerini halletmek isteyen amcası, Peter’a onu kütüphaneye bırakacağını söyler ve yola koyulurlar. Bu repliği ise, Peter ile amcası Ben hala arabadayken duyarız: Ben, Peter’a yanlış yapmama konusunda nasihat vermekteyken, Peter küstah bir tavırla amcasını tersler. Fakat amcası o gece Peter’ın kaçmasına izin verdiği bir hırsız tarafından öldürülecek ve amcasından duyduğu bu cümlenin, Peter’ın Örümcek-Adam’a dönüşmesinde büyük rolü olacaktır… Ünlü senarist David Koepp tarafından yazılan başarılı senaryo, birçok göndermeye sahipti ve aksiyonu, gerilimi ve komediyi etkin bir biçimde önümüze sunuyordu. Çokça tartışılan filmde Koepp, çizgi romanda da karşımıza çıkan bu repliğe kritik bir sahnede yer vererek cümleyi son derece mühim bir hale getiriyordu.

1 yorum:

  1. Taa çizgi-roman ve çizgi filminden beri Peter'ın tekrar ettiği, oldukça da doğru bir söz. En iyi repliklerden biridir bence de.

    YanıtlaSil