3 Haziran 2012 Pazar

J.K. Rowling Hakkında…


Joanne Kathleen Rowling, Harry Potter serisini yazmaya başladığında bir öğretmendi ve günün birinde İngiltere’nin sayılı zenginleriyle birlikte anılacağını, yazdığı kitapların milyonlara ulaşacağını ve kelimenin tam anlamıyla ‘efsane’ mertebesine erişeceğini muhtemelen tahmin etmemişti. 31 Temmuz 1965 yılında doğan İngiliz yazar, fikri Londra’ya giden bir trende aklına gelen Harry Potter ile yadsınamayacak bir başarıya imza attı: Kitaplar 400 milyondan fazla sattı, onlarca ödülün sahibi oldu, ayrıca uyarlandıkları filmler milyonlarca dolar hasılat elde etti.

Bu yazımızda, yazarın kişisel hayatı ve Harry Potter hakkında birkaç bilgi paylaşacağız:

- Çocukluğundan beri öykü yazan 1965 doğumlu Joanne Rowling, evinin yakınındaki ormandan ve mezarlıktan epey etkilenmiş. Çok sevdiği, hatta ona esin kaynağı olan ormanda sık sık yürüyüşe çıkıyormuş ve Hogwarts’ta en sevdiği mekan da Yasak Orman’mış.

- Kendisi muhtemelen bir agnostik, ancak Tanrı’nın var olduğuna dair inancı ağır basıyor. Çocukluğunda ailesinden kilise ziyaretine en sık giden oymuş; ayrıca kız kardeşi Di ile  kilisede temizlik işlerine yardım edip birer Sterlin kazanıyorlarmış. Yazar kitapta pek sevilmeyen bir karakterin ismini de kilisede ismini yazdıran kişilerden birini feyz alarak verdiğini belirtiyor.

- Ailesi onun erkek olmasını umuyormuş, hatta adını bile belirlemişler: Simon John. Kız kardeşi Di dünyaya geldiğinde ikisine de bir örnek kıyafetler giydirmişler; tek fark Di’ın kıyafetlerinin pembe, Joanne’inkilerin mavi olmasıymış.

- Annesi 1990 yılında hayata gözlerini yummuş. Babasıyla da küçüklüğünden beri hiç anlaşamazmış. Joanne, “Büyüdükçe onun gözüne girme ve onayını alma çabamın yersiz olduğunun farkına vardım” diyor bu konuda. Zaten birkaç yıldır da babasıyla görüşmüyormuş. Harry Potter serisindeki ‘ideal baba’ figürleri (Albus Dumbledore, Sirius Black, Rubeus Hagrid, Remus Lupin…) bu anlaşmazlığın sonucunda yaratılmış figürler.

- Annesi ölmeden önce kitabı yazmaya başlayan Joanne, annesinin vefatının kitabın konusuna değil, içeriğine etkisinin daha büyük olduğunu belirtiyor.

- 1992’de İngilizce öğretmeni olarak Portekiz’e taşınan Joanne, orada Jorge Arantes isimli bir muhabirle evlenmiş ve ilk çocuğu Jessica dünyaya gelmiş. Fakat 2 yıl süren evlilik 1995’teki boşanmayla noktalanmış ve Joanne depresyona girmiş. Anne-kız, bir süre devletin desteğiyle yaşamış ve Joanne her sabah Jessica’nın yaşadığını kontrol edip şükretmiş (Ruh Emiciler de bu depresyon sırasında yaratılmış karakterler).

- Harry Potter serisinin yayınevi Bloomsbury, kitapların hedef kitlesinin (Daha çok erkek çocukları) bir kadın yazar tarafından yazılmış bir kitabı okumak istemeyebileceğini düşünerek Joanne’e ismini kullanmamasını söylemiş. Joanne de ikinci bir isme sahip olmadığı için büyükannesi Kathleen’in ismini alıp isimlerin baş harflerini kullanmış.

- Kitap kurdu Hermione Granger karakteri, Joanne’in kendi gençliğinden esinlenerek yarattığı bir karakter; Ron Weasley ise gençliğindeki yakın arkadaşı Sean Harris’i baz alarak yarattığı bir karaktermiş. Hatta Sean Harris’in turkuaz renginde bir Ford Anglia’sı dahi varmış.

- Joanne, bir röportajda “Harry Potter and the Deathly Hallows”dan sonra karakterlere neler olduğunu şöyle açıklıyor: Charlie’nin akıbeti belli değil, belki evlendi ve çocuğu oldu…” Bu noktada kendisine “Yoksa Charlie eşcinsel mi?” diye sorulduğunda Dumbledore eşcinsel; bunu bir keresinde bir hayranıma söylediğimde neredeyse bana tokat atacaktı!” diyor ve devam ediyor: Charlie ise eşcinsel değil, o yalnızca ejderhaları kadınlardan daha çok seviyor…” Diğer karakterler içinse Percy, Audrey adlı bir kadınla evleniyor ve iki çocukları oluyor: Molly ve Lucy…”, George, Fred’in eski kız arkadaşı Angelina Johnson ile evleniyor ama mutlu bir hayat süremiyor…”, Luna Lovegood, Rolf Scamander adındaki bir adamla evleniyor ve ikiz oğulları oluyor, Lorcan ve Lysander, ve Luna ile kocası dünyayı dolaşıp garip hayvanlar aramaya çıkıyorlar…”, Ron ile Hermione, Harry ile Ginny evleniyor…”. Ardından kendisine “Bunlardan bile başka bir hikaye çıkabilir!” yorumuna düşünceli bir sesle “Evet…” dedikten sonra keskin bir dönüş yapıyor ve “Hayır, hayır, hayır…” diyor. “Artık Hogwarts ile ilgili bir şeyler yazmak istemiyorum”.

- Serinin yedinci ve son kitabı “Harry Potter and the Deathly Hallows”, 21 Temmuz 2007’de satışa sunuldu ve 24 saat içinde İngiltere’de 2.65 milyon, Amerika’da 8.3 milyon sattı.

- Yazar haftada 1500, yılda 75.000 mektup alıyor. Bunlardan çoğu hayranlarından, bazıları ise hayır kurum ve kuruluşlarından geliyor. Kendisi milyonlarca sterlin bağışlamış ve fakirlik duygusunu çok iyi bildiği için asla unutamayacağını söylüyor.

- Yazdığı son kitabını (“The Casual Vacancy”) “Politik bir peri masalı” olarak tanımlayan Joanne, acele etmek istemediğini, çünkü yazarken “Harry Potter and the Philosopher’s Stone”dan önceki sakin dönemlerini tercih ettiğini söylüyor.

- “Neden yazıyorsun?” sorusuna verdiği cevap ise basit olmasına rağmen çok şey açıklıyor: “Çünkü yazmayı çok seviyorum ve buna ihtiyacım var”.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder