8 Ocak 2013 Salı

“Spaced”



Simon Pegg ve Jessica Stevenson’ın yazdığı ve başrolde oynadığı, ünlü yönetmen ve ikilinin sıkı dostu Edgar Wright’ın yönettiği “Spaced”, 1999-2001 yılları arasında yayınlanmış iki sezonluk bir İngiliz komedi dizisi. Toplam on dört bölümden oluşan dizi, Londra’da yaşayan ve ev arkadaşı olmak durumunda kalan iki geleceği belirsiz kimsenin öyküsünü anlatıyor. 

Yönetmen Edgar Wright, sinemada özellikle son yıllarda ismini sıkça duyduğumuz bir isim. “Shaun of the Dead”, “Hot Fuzz”, “Scott Pilgrim vs. The World” gibi filmlerle gayet olumlu eleştiriler alan Wright, “Shaun of the Dead” ve “Hot Fuzz”ın başrolüne bu dizide de birlikte çalıştığı Simon Pegg ve Nick Frost’u koymuştu zaten. Şu sıralar Marvel Comics uyarlaması “Ant-Man”le uğraşan Wright, 1999’da başlayıp iki sezon süren “Spaced” içinse “It’a show by geeks, for geeks” cümlesini sarf etmiş. Haksız da değil: “Spaced”; birçok filme öykünen ve göndermeleriyle birçok ‘geek’i mest etmiş olan, harika kurgusuyla da meraklısına resmen ders veren sürreal bir komedi dizisi. 

Dizi, yazar olmak için çırpınan Daisy Steiner (Jessica Stevenson) ile başarısız çizer Tim Bisley’nin (Simon Pegg) bir kafede tuhaf bir şekilde tanışıp ev arkadaşı olmalarıyla başlıyor. Maddi durumları nedeniyle kendilerine uygun bir daireyi zar zor bulan ikili, birbirlerini yeni tanıyan iki arkadaş olmalarına rağmen Marsha Klein (Julia Deakin) adlı bir kadına çiftmiş gibi rol yapmak zorunda kalıyor, çünkü Marsha’nın verdiği ilanda dairenin yalnızca çiftlere verilebileceği yazıyor. Marsha onları kiracı olarak kabul edince beraber yaşamaya başlayan Tim ve Daisy’nin hikayesi, az evvel de belirttiğimiz gibi birçok popüler kültür referansıyla dolu, sürrealist bir eksende ilerliyor. Ayrıca umursamaz Tim ve kariyerinde iyi bir yere gelebilmek için didinen Daisy’ye, mırıldanarak konuştuğu için ne dediği zor anlaşılan alt komşuları, tuhaf ressam Brian Topp (Mark Heap), Tim’in orduda yer almak için elinden geleni yapan şişko dostu Mike Watt (Nick Frost) ve Daisy’nin süslü püslü ve biraz sinir bozucu arkadaşı Twist Morgan (Katy Carmichael) da eşlik edince, seyirci son derece özgün ve komik diyaloglarla dolu sahnelere gark oluyor. Bir de iki sezon boyunca yalnızca iki bölümde karşımıza çıkmış olan dans tutkunu Tyres O’Flaherty (Michael Smiley) karakteri var ki, insan kendisinin başrolde olmayışına üzülüyor. 

Daha önce belirttiğimiz üzere harika bir kurguya sahip olan “Spaced”de birçok yapıma gönderme mevcut. Öyle ki, bir süre sonra esprileri ve referansları kaçırmamak için gözünüzü-kulağınızı dört açmak durumunda kalıyorsunuz. Yapım Edgar Wright’ın hayranı olduğu Sam Raimi filmleri “Evil Dead” ve “The Quick and the Dead”den (tabii ki) “Star Wars”a, Scooby-Doo’dan “The Shining”, “One Flew Over the Cuckoo’s Nest” ve “Pulp Fiction” gibi klasiklere neredeyse her dakikasında saygı duruşunda bulunuyor. Saymakla bitmeyecek göndermelerin tamamı için şuraya göz atabilirsiniz (Dikkat: Sürprizbozanlar içerebilir!).


İkinci sezonun ardından üçüncü sezonunun da yayınlanacağı duyurulan “Spaced”in ekibi, sonradan bundan vazgeçti. Ancak “Spaced” yine de, yalnızca iki sezon sürmüş olmasına karşın hayranlarının bağrına bastığı ve birçok klasikleşmiş sahneye sahip bir dizi. İngiliz komedisinden hoşlananlara, türün meraklılarına ve Wright-Pegg-Frost üçlüsünün işlerinin hayranı olanlara gözü kapalı önerilir. Yazımızı Tim Bisley’nin harika cümlesiyle noktalayalım: 

“They say the family of the 21st century is made up of friends, not relatives…”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder