16 Ocak 2014 Perşembe

2014 Altın Küre’si Notları



Kısa ve faydasız bir bilgiyle başlayalım: 12 Ocak’ta 71.si yapılan tören, 1947’den beri düzenleniyormuş ve en iyi film küresini 1943 yapımı “The Song of Bernadette” adlı film almış. Günümüzde 25 kategoride verilen ödüllerin 14’ü sinema 11’i tv yapımlarına veriliyor. Bu sene düzenlenen törendeki sinema ödüllerinin kime gittiğini listeleyip kazananlar hakkında kısaca bilgi vereceğiz.


En iyi Drama : 12 Years A Slave
Yalnız ve güzel ülkemiz dünya sinemasını geriden takip etmeyi tercih ediyor bazen, 24 Ocak’ta izleme imkanına erişeceğimiz filmin çok iyi olduğundan eminim zira Steve Mcqueen gibi bir sinema dehasının kariyerinin zirvesinde vasat bir iş ortaya koyacağını sanmıyorum. Filmin oyuncu kadrosunda Michael Fassbender'ın yanı sıra Brad Pitt, Benedict Cumberbatch, Paul Giamatti gibi isimler yer alıyor. Hikaye kısaca şöyle:  1841'de New York'ta yaşayan Solomon Northup, kendisini müziğe adamış siyahi bir adamdır. Ailesiyle birlikte yaşayan Solomon, bir gün bir müzik işi için 2 adam ile tanışır ve çalışmak için Washington'a gider, fakat orada Solomon’ı kaçırıp Güney'de bir çiflikte köle olarak çalışması için satarlar. Bu cehennemde Solomon acıyı, şiddeti, küçük düşürülmeyi yeniden öğrenerek hayatını geri almak bir yol arayacaktır.


En İyi Senaryo: Her
14 Şubat’ta vizyona girecek filmin yönetmenliğini ve senaristliğini 99’da Being John Malkovich ile oskara aday olan ve adından klip-kısa filmlerle sıkça söz ettiren Spike Jonze yapmış. Hikayesi şöyle: Theodore Twombly(Joaquin Phoenix) hayatını, artık insanların işlerini bilgisayar programları yerine getirdiği günlerde yakın gelecekte nadir bulunan bir şeye dönüşecek olan el yazması mektuplar yazarak kazanmaktadır. Theodore, karısından boşandıktan sonra bir apartman dairesinde tek başına yaşamaya başlamıştır, bir gün bir reklamla birlikte hayatı değişir: Kusursuz bir yapay zeka sistemine sahip telefon modeli, onu son derece çekici bir kadın olan Samantha (Scarlett Johansson) ile tanıştırır. Sanal bir varlık olan Samantha, Theodore'u dünya ve hayat üzerine sorduğu sorularla bambaşka bir gerçeklikle tanıştırır. Ağır bir depresyonun içerisinde olan Theodore, yavaş yavaş hayatın keyifli yanlarını fark etmeye başlarken yapay zeka programıyla arasındaki ilişki de gitgide tuhaflaşır.


En İyi Komedi/Müzikal: Düzenbaz (American Hustle)
17 Ocak’ta gösterime girecek bir film daha.  Silver Linings Playbook ve The Fighter gibi iyi filmlerle tanıdığımız yönetmen David.O.Russell’ın son işi, törenin favorilerinden biri olmayı başardı. 1970'lerde geçen gerçek bir hikayeden uyarlanan filmde usta dolandırıcı Irving Rosenfeld(Christian Bale) ve ortağı Sydney Prosser(Amy Adams) genç ve yetenekli bir FBI ajanı olan Richie DiMaso(Bradley Cooper) tarafından yakalanır. Hüküm giymemek için FBI'ın üst kademeli yöneticilerinden gelen teklifi kabul ederler ve kendileri gibi usta dolandırıcıları teşhis etmeye başlarlar.


En İyi Yönetmen : Alfonso Cuarón, Gravity
Film hakkında bir yazımız halihazırda var. Children of Men, Harry Potter-Azkaban Tutsağı gibi muhteşem filmlerle kendini sevdiren Cuarón’un ödülü hakettiğini ve oskara da göz kırptığını söyleyebiliriz: “Copy that.”
En İyi Erkek Oyuncu – Drama : Matthew McConaughey, Dallas Buyers Club
Bu ödülün yılın en beğenilenleri arasında yer alan Captain Phillips'teki performansıyla Tom Hanks'e gideceği düşünülüyordu fakat öyle olmadı. Amistad, Killer Joe, Magic Mike ve the Lincoln Lawyer filmleriyle tanınan başarılı oyuncu McConaughey'nin aids hastası olan rolü için epey kilo verdiği bilgisini de satır arasında belirtelim.
28 Şubat’ta gösterime girecek film uyuşturucu bağımlısı ve HIV taşıyıcısı Ron Woodroof'un(Matthew McConaughey) hayatından esinlenilmiş. Ron Woodroof'a 1986 yılında AIDS yüzünden 30 günlük ömür biçilir. Teşhiş sonrası kullanabileceği tek ilaç olan AZT'yi almaya başlayan Ron hızla ölümün eşiğine doğru sürüklendiğini fark eder ve sonrasında kendini bunları pazarlarken bulur.
Nolan'ın yeni filmi Interstellar'da başrol oynayan McConaughey son yıllardaki yükselişini sürdürmeye devam ediyor.


En İyi Kadın Oyuncu – Drama: Cate Blanchett, Blue Jasmine
Film çekimleri bittiğinde Gri Limanlar’a yelken açıp orada ağaçların altında şarkı söyleyerek yıldızların ışığını seyrettiğine içtenlikle inandığımız Elf şahsiyet Blanchett’ı(69’lu olmasının başka açıklaması olamaz) Woody Allen’a ve filmlerine olan mesafeli duruşumuz sebebiyetiyle filmde izlememiş olsak da hakettiğini tahmin ediyoruz.

En İyi Erkek Oyuncu - Komedi/Müzikal: DiCaprio, The Wolf of Wall Street
Senenin ses getirenleri arasında yer alan Coen Kardeşler işi Inside Llewyn Davis'teki rolüyle Oscar Isaac da iyi iş çıkarmışa benzese de jürinin kararı DiCaprio'dan yana oluyor.
7 Şubat’ta gösterime girecek Scorsese filmi Amerikan borsasında komisyoncu olan Jordan Belfort'un biyografisinin bir uyarlaması. Filmin başrolünde Leonardo DiCaprio yer alırken kadroda Jonah Hill, Kyle Chandler ve Jean Dujardin kendisine eşlik ediyor. Jordan Belfort(DiCaprio)  genç ve hırslı bir adamdır, önce komisyoncu ve ardından bir yatırımcı firmasında bir CEO olur. 90'ların en hızlı günleridir ve New York işlem salonunda her şey olabilmektedir. Önemsiz tahvillerle birçok yatırımcıyı aldatarak, Belfort kısa zamanda bir para makinasına ve aynı zamanda bir harcama makinasına dönüşür; hayatındaki her şey abartılı bir şekilde devam ederken gözde kaçırdığı noktalar olacaktır.


En İyi Kadın Oyuncu - Komedi/Müzikal: Amy Adams, American Hustle
Man of Steel, The Master ve The Fighter gibi filmlerden tanıdığımız ve bu sene oldukça fazla yapımda rol alan genç oyuncu, Christian Bale’la başrollerini paylaştığı film ile en iyi kadın oyuncu küresini almayı başardı.

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Jared Leto, Dallas Buyers Club
Mr.Nobody ile yıldızı parlayan pek yetenekli şahıs Leto aynı zamanda, bilenler bilir, 30 Seconds to Mars’ın önadamı. Fassbender'in ödülü alamamış olması bizi bir parça şaşırttı.


En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Jennifer Lawrence, American Hustle
Oskar ve Altın Küre’ye her sene ambargo koyan Meryl Streep’in reenkarne olup Lawrence olarak hayatına devam ettiğinden şüphe duymakta ve yetkililere seslenmekteyiz. Şaka bir yana, Lawrence’ın emeğinin karşılığını aldığını düşünüyoruz. Genç oyuncu, the Hunger Games, Silver Linings Playbook, Winter’s Bone, X-Men gibi çok konuşulan filmlerde epey farklı çizgideki rollerde başarı gösterdi.

En İyi Animasyon Film: Karlar Ülkesi (Frozen)
Monster University’nin neden aday olmadığını anlamadığımız kategoride ödülü alan Disney yapımı film, 17 Ocak’ta gösterime girecek ve Imdb puanı o antipatik kardanadama rağmen şimdilik oldukça iyi (8.1). Krallık, Karlar Kraliçesi (Snow Queen)'nin laneti sonrasında ebediyen sürecek bir kış mevsimine mahkum edilmiştir. Bu krallıkta yaşamakta olan maceracı ve iyi kalpli Anna, Karlar Kraliçesi'ni bulup laneti sona erdirmesini sağlayarak, şehrinde yaşayan insanları eski güzel günlerine döndürmeye karar verir.


Yabancı Dildeki En iyi Film: The Great Beauty (La Grande Bellezza)
Tüm festivallerde galip gelen Blue is the Warmest Color karşısında sürpriz yaratan filmi henüz izlemedik.
7 Şubat’ta gösterime girecek olan filmin yönetmeni This must be the Place ile tanıdığımız Paolo Sorrentino. Yaşlı ve gençliğine özlem duyan bir yazarın hikayesini konu alan film, şöhreti yakaladığı dönem ve sonrasında karşılaştığı aşırıklar karşısında bir tek gençlik aşkının sahip olduğu saflığı koruyabilmiştir ve onun hakkında yazmaya karar verir.


En İyi Müzik: Sona Doğru (All Is Lost) Hint Okyanus'unda tek başına yolculuk eden bir adamın yatıyla gemi kontejnırına çarpması üzerine bilincini kaybetmesi ve uyandıkta sonra okyanusun ortasında kötü şartlarda verdiği yaşam mücadelesini anlatan filmin Alexander Erbert tarafından bestelenen müzikleri Hans Zimmer'ın(12 Years a Slave) karşısında galip gelmeyi başarıyor.


En İyi Şarkı: Ordinary Love - Mandela: Özgürlüğe Giden Uzun Yol (Mandela: Long Walk to Freedom)
Yönetmenliğini Justin Chadwick'in üstlendiği ve William Nicholson'ın Mandela'nın yaşam öyküsünden esinlenerek yazdığı biyografik filmin başrolünü Idris Elba oynuyor. Şarkıya gelince, U2 hakkında yorum yapmak istemediğimiz için şarkıyı paylaşarak takdirinize bırakıyoruz.

Şimdi gözler 16 Ocak'ta adaylıkları açıklayacak olan Akademi'de. Güzel seyirler, başka sinemalar olsun efendim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder